DIKU 2. dels kursus


Multimedie signalbehandling

Web-adresse på denne side: http://www.diku.dk/forskning/image/courses/e99.112/index.html

Sidst ændret 30.11.99

Nyt: Forslag til nogle skriftlige projekter samt "midtvejsopgave i talekvantisering .

Nyt: at inkludere dspbiblioteket i din matlab-path på DIKU. Gør således: Under dit DIKU hjemkatalog opretter du et katalog kaldet 'matlab'. I dette katalog lægger du en fil med navnet 'startup.m', som indeholder en kommando, der adderer stien '/usr/local/image/src/matlab/dspfirst' til den i forvejen eksisterende matlab-sti. Dette gøres ved at filen startup.m indeholder denne ene linie:
path(path,'/usr/local/image/src/matlab/dspfirst')

Formål og Indhold

Kurset behandler grundlaget for digitale multimedier, d.v.s. hvorledes man kan behandle, omforme, analysere og transmittere lyd, billeder og andre typer af signaler ved hjælp af computer.

Nogle emner fra kurset: talrepræsentation af signaler og billeder, sinusbølger, spektral repræsentation, sampling og aliasing, FIR-filtre og deres frekvenssvar, z-transformationen, IIR-filtre, spektralanalyse.

Vi illustrer teorien med mange eksempler med lydsignaler (tale og musik), billeder og andre typer signaler. Hvis du har en PC eller Macintosh med CD-rom læser, evt. med lydkort og Matlab Student Edition er der mulighed for at eksperimentere hjemme med stoffet (kræver Student Edition af Matlab, som koster ca. 625 kr -10 %).

Kurset består af ca. 15 dobbelt-forelæsninger, tirsdag kl. 10-12 i N037, og første gang tirsdag d. 31. august 1999. Der gives 3 "mundtlige" punkter, hvis kurset er fulgt regelmæssigt og 4 ud af de 11 laboratorieprojekter er besvaret med en tilfredsstillende rapport (der er frit valg blandt laboratorieprojekterne) og 50 % af de stillede hjemmeopgaver er besvaret tilfredsstillende. Yderligere 3 rapportdokumenterede punkter kan erhverves, hvis der skrives en rapportopgave. Denne stilles primo november og afleveres medio december. Rapporten vil blive censureret eksternt.

Gruppearbejde er tilladt og endda at foretrække. D.v.s. Laboratorieøvelser, hjemmeopgaver og skriftlige rapporter kan udføres af hold på 1 - 3 deltagere.

De formelle forudsætninger for at følge kurset er bestået førstedel i datalogi. Der er nogen matematik i kurset, men for de, der ikke kender dette i forvejen, er der mulighed for at lære det undervejs via anvendelserne. Omvendt vil de, der har en matematisk baggrund, få mulighed for at anvende teorien om Fouriertransformationen på praktiske problemer. Desuden vil begge grupper få erfaring i brugen af Matlab.

Det forventes at kursusdeltagerne, med udgangspunkt i en række eksempler, selv vil kunne udvikle simple programmer i Matlab. For den obligatoriske del af kurset vil omfanget af programering dog være meget begrænset.

Lærer er Jens Damgaard Andersen.

Kursusmateriale

Forelæsningerne vil følge lærebogen: James H. McClellan, Ronald W. Shafer og Mark A. Yoder: DSP First - A Multimedia Approach. Prentice-Hall 1998. (Indeholder CD-rom. Pris ca. 440 kr. - 10 %)

Klik her for at se bogens hjemmeside i U.S.A. Videosekvenserne (der bruger quicktime under Windows) kan afspilles på DIKU's UNIX-system ved hjælp af programmet `xanim' som findes i DIKUNIX-kataloget (Facilities/Software Reference/ Dikunix/Liste over software installeret på Dikunix/xanim). Programmet kan installeres under Netscape (version 4.61) ved at vælge "Edit" og herefter "Preferences", klikke på den højrerettede pil mærket "Navigator", hvorefter en undermenu kommer frem. I denne vælges "Applications" og under Description: Quicktime Video ændres "Handled By" til "/usr/local/dikunix/bin/xanim%s" (Tak til Henrik Dohlman, som gav mig dette tip).

Ordliste

Klik her for at få en ordliste med dansk oversættelse af bogens specielle engelse ord

Programmel

Matlab benyttes som programmeringsværktøj. En kort introduktion til Matlab findes i appendix A på CD-ROM'en samt i denne MATLAB-primer.

Kildetekster til de Matlab-programm, der skal benyttes i ugeopgaver mv. findes på CD-ROM'en og i kataloget /usr/local/image/src/matlab/dspfirst . Desuden findes nogle billeder (som .mat-filer), som har vist sig velegnede til at illustrere metoderne. Programmerne er beskrevet i en kort: Programoversigt.Tilsvarende for musiclab , pez_31 , sinedri og zdrill .

Praktiske oplysninger

Hvis du ikke har 2.dels konto til UNIX, så få sådan ved at udfylde registreringsblanket på operatørkontoret. Samtidig vil du få et hjemmekatalog pa 40 MB samt et antal laserprint udskriftssider. Ved løsning af den frivillige rapportopgave kan det være en fordel at have nøgle til biblioteket.


Mange oplysninger om installation af nye programmer, afholdelse af billedforedrag mv. annonceres over E-mail, på mail-gruppen IMAGE. Du behøver naturligvis ikke at være på denne mail-gruppe. Hvis du ønsker at komme på listen skal du henvende dig på operatørkontoret. Alternativt kan du følge med under "events" på billedgruppens web-sider. Disse indeholder iøvrigt referencer til mange billedrelevante steder. Her er en lille julequiz og her er svarene på quizzen.