DIKU 2. dels kursus


Digital billedbehandling

Formål og Indhold

Formålet med kurset er at give en basal viden om grundlæggende metoder og algoritmer til behandling af digitale billeder. Kurset sigter på at give et såvel teoretisk som praktisk kendskab til metoderne.

I kurset vil der blive gennemgået emnerne: Fouriertransformationen, filtrering i spatial- hhv. frekvensområde, ikke-lineær filtrering, billedopretning (registrering), kantdetektion, segmentering etc. I meget begrænset omfang vil der desuden blive introduceret til billedkodning, klassifikation og mønstergenkendelse. Sidstnævnte metoder gennemgås mere udførligt i kurset "Mønstergenkendelse" (der afholdes om foråret).

Kurset består af ca. 15 dobbelt-forelæsninger, mandag kl. 10-12 i N037, og første gang mandag d. 30. august 1999. Der gives 3 "mundlige" punkter hvis 4 ud af 6 sæt af hjemmeopgaver besvares tilfredsstillende. Yderligere 3 rapportdokumenterede punkter kan erhverves hvis der besvares en rapportopgave. Denne stilles primo november og afleveres medio december.

De formelle forudsætninger for at følge kurset er bestået førstedel i datalogi samt bestået første år i matematik. I praksis kræves betydelig matematisk modenhed. Således vil vi i stort omfang benytte os af lineær algebra, integral- og differentialregning, komplekse tal, lidt statistik, en anelse differentialgeometri mv.

Det forventes at kursusdeltagerne, med udgangspunkt i en række eksempler, selv vil kunne udvikle simple programmer (fx. i C) til billedbehandling. For den obligatoriske del af kurset vil omfanget af programering dog være meget begrænset.

Lærer er Søren Olsen. Da jeg vil være bortrejse de sidste 2 uger i september vil Jens Damgaard Andersen afholde forelæsningerne mandag d. 20. september og mandag d. 27. september.

Der er en kursusafgift på 80 kr.

Kursusmateriale

Forelæsningerne vil følge en delmængde af notematerialet: Noter i Billedbehandling:

Noter: Forord og indholdsfortegnelse,
Noter: Kapitel 1,
Noter: Kapitel 2,
Noter: Kapitel 3,
Noter: Kapitel 4,
Noter: Kapitel 5,
Noter: Indeks og litteratur

En lærebog, der i stort omfang dækker samme stofområde er: "Gonzalez og Woods: Digital Image Processing; Addison-Wesley 1992". Som evt. supplerende læsning kan mine: Noter i Mønstergenkendelse, anbefales. Yderligere materiale kan udleveres undervejs.

Programmel

Hovedparten af det programmel, der skal benyttes i ugeopgaver mv. findes i kataloget: /usr/local/image/src/INTRO/. Her ligger et underkatalog med kildetekster til en række programmer, samt et katalog med programmerne oversat til hp9000/700-arkitekturen. Desuden findes et underkatalog med billeder, som har vist sig velegnede til at illustrere styrker og svagheder ved mange af metoderne. Programmerne er beskrevet i en kort: Programoversigt.

I underkataloget "getstarted" findes et eksempel på et lille C-program, der udnytter DIKUs billedbibliotek mv. samt en makefile. Grundigere introduktioner findes i billedgruppens Kompendiesamling.

Tidligere har Matlab været benyttet som programmeringsværktøj. En kort introduktion til Matlab findes i: MATLAB-primer. Matlab har visse fordele, især hvis de ønskerede beregninger kan formuleres som matrix- operationer. Desuden findes en række gode brugerprogrammer, som ikke ellers er tilgængelige på DIKU. Kendskab til Matlab er ikke obligatorisk i kurset.

Praktiske oplysninger

Hvis du ikke har 2.dels konto til UNIX, så få sådan ved at udfylde registreringsblanket på operatørkontoret. Samtidig vil du få et hjemmekatalog pa 40 MB samt et antal laserprint udskriftssider. Du får ikke brug for adgang til billedlaboratoriet. Ved løsning af den frivillige rapportopgave kan det være en fordel at have nøgle til biblioteket.

Husk at modificere din "path" og din "manpath" (læs hvordan i kompendiesamlingen). Sæt dig ind i brugen af programmet "imxv" til visning af billeder. Programmet kan også benyttes til konvertering mellem DIKUs billedformat og andre formater. Se en række billeder i kataloget: /usr/local/image/src/INTRO/images/. Brug programmet "lpr" til udskrivning af billeder på printer.


Mange oplysninger om installation af nye programmer, afholdelse af billedforedrag mv. annonceres over E-mail, på mail-gruppen IMAGE. Du behøver naturligvis ikke at være på denne mail-gruppe. Hvis du ønsker at komme på listen skal du henvende dig på operatørkontoret. Alternativt kan du følge med under "events" på billedgruppens web-sider. Disse indeholder iøvrigt referencer til mange billedrelevante steder.