DIKU 2. dels kursus


Efteråret 2003

Videregående Signal- og billedbehandling

Overordent information

Detalieret information for de tre moduler

Formål, Indhold, Kredit mv

Formålet med kurset er at give viden om grundlæggende metoder og algoritmer til behandling af digitale signaler og billeder. Kurset sigter på at give et såvel teoretisk som praktisk kendskab til metoderne.

Meget overordnet vil kurset indeholde emnerne: Signalanalyse, Filtrering og Featuredetektion, Skalarum og Diffusion, samt probabilistiske metoder. For mere detalieret indhold henvises til kursusplanen.

Kurset består af 28 dobbelt-forelæsninger, tirsdag og fredag kl. 10:15 - 12:00 i lokale N034, og første gang tirsdag d. 2. september 2003.

De formelle forudsætninger for at følge kurset er at de følgende bachelorkurser er bestået: Konkret Matematik, Multimedieteknologi, Billedbehandling og mønstergenkendelse. Andre, men tilsvarende forudsætninger, accepteres efter aftale med en lærer på kurset. I praksis kræves betydelig matematisk modenhed. Således vil vi i stort omfang benytte os af lineær algebra, integral- og differentialregning, komplekse tal, lidt statistik, en anelse differentialgeometri etc. etc.

Lærer er Jens Damgaard Andersen, Søren Olsen og Jon Sporring.

Kredit for kurset er 15 ECTS.

Der stilles 2 obligatoriske karaktergivende opgaver i løbet af kurset. Opgavernes varighed vil hver være ca. 2 uger, hvor der i den ene uge er forelæsningsfri. Tidspunkt for opgaverne vil blive annonceret senere (se kursusplanen for de forelæsningsfri perioder). De to opgaver eksamineres samlet internt efter 13-skalaen. Kredit for kurset gives hvis karakteren er mindst 6.

Til hjælp forud for de obligatoriske opgaver stilles løbende et antal hjemeopgaver. Oplysninger om disse kan findes under de enkelte moduler. Visse af opgaverne vil blive gennemgået ved forelæsningerne, men der er pt. ingen planer om løbende retning af opgaverne.

Der er ingen kursusafgift.

Kursusmateriale

Undervisningsmaterialet består af:

Følgende er tilgængelig på web:

Noter i Billedbehandling (I skal kun bruge dele af kapitel 1,2 og 3):

Noter: Forord og indholdsfortegnelse,
Noter: Kapitel 1,
Noter: Kapitel 2,
Noter: Kapitel 3,
Noter: Kapitel 4,
Noter: Kapitel 5,
Noter: Indeks og litteratur

Joachims Noter

Supplerende læsning Der findes et stor antal udmærkede lærebøger, herunder:

Som evt. supplerende læsning kan mine: Noter i Mønstergenkendelse, anbefales.

Yderligere information (tutorials, kompendier mv) kan findes gennem de links som står på billedgruppens hjemmeside: forskning->Datamatsyn->Vision Links. Her kan også findes links til diverse billeddatabaser mv.

Programmel

Vi forventer at deltagerne selv vil kunne udvikle simple programmer i C og i MATLAB. Formodentlig vil et antal hjemmeopgaver omhandle afvikling af nogle ældre programmer (skrevet i C), der benytter et ældre billedbibliotek og læser og producerer billeder i det såkaldte image-format. Disse programmer kan findes i kataloget: /usr/local/image/src/INTRO/. Programmerne er kort beskrevet i: Programoversigt. Omfanget af programmering samt valg af sprog mv. ved de obligatoriske rapportopgaver vil fremgå af opgaveteksterne.

Praktiske oplysninger

Hvis du ikke har 2.dels konto til UNIX, så få sådan ved at udfylde registreringsblanket på operatørkontoret. Du får ikke brug for adgang til billedlaboratoriet.

Husk at modificere din "path" og din "manpath". Læs hvordan på web i vejledningen: Forskning->Datamatsyn->Laboratory->Software_Setup. Sæt dig ind i brugen af programmet "imxv" til visning af billeder. Programmet kan også benyttes til konvertering mellem DIKUs billedformat og andre formater. Se en række billeder i kataloget: /usr/local/image/src/INTRO/images/. Brug programmet "imxv" til udskrivning af billeder.


Mange oplysninger om installation af nye programmer, afholdelse af billedforedrag mv. annonceres over E-mail, på mail-gruppen IMAGE. Du behøver naturligvis ikke at være på denne mail-gruppe. Hvis du ønsker at komme på listen skal du henvende dig på operatørkontoret. Alternativt kan du følge med under "events" på billedgruppens web-sider. Disse indeholder iøvrigt referencer til mange billedrelevante steder.